הבינה המלאכותית העירה את המתים, והובילה לאיחוד של הביטלס בביצוע בלתי נשכח

favorite favorite שמור במועדפים

שניים מחברי הביטלס כבר אינם בין החיים, ומאז התפרקה הלהקה חלפו 53 שנים, אך באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית יצר ערוץ יוטיוב פרטי ביצוע מחודש לשיר "New" של פול מקרטני (במידה וזה אכן הוא) המשלב ומאחד בתוכו את קולותיהם של כלל חברי הלהקה המקורית והמיתולוגית.

הבהרה - התמונה נוצרה באמצעות בינה מלאכותית.

מי המפיק?

טרם ברור לחלוטין מי הוא האדם הפרטי אשר עומד מאחורי יצירת השיר, אך ידוע כי הגוף שפרסם אותו הוא ערוץ היוטיוב "Dae Lims"  (שאינו עמוד פופולרי במיוחד - 1.9K עוקבים בסך הכול) אשר החל לפרסם תכנים בפלטפורמה רק במהלך הימים האחרונים. במהלך שיטוט מהיר בדף הערוץ תוכלו למצוא ביצועים נוספים אותם יצר וחידש באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית, כדוגמת שירו של ג'ון לנון - "Grow Old With Me", בו שולבו גם כן קולותיהם של חברי הלהקה.

טרם נתקבלה תגובתם של בעלי זכויות היוצרים לקניין החומרי והרוחני של להקת הביטלס כיום, בינהם Abby Road, Capital Records ו-Sony, אך מנהל הערוץ "Dae Lims" הקדים תרופה למכה וניסח כך את תיאור הסרטון - "אנחנו אוהבים אתכם, אין פה כוונה להפר זכויות יוצרים, זו יצירה של בינה מלאכותית". 

התגובות

נכון למועד כתיבת שורות אלו השיר זכה לכ-50 אלף צפיות, מספר אשר צפוי להאמיר במהרה כאשר הבשורה על אודות שיתוף הפעולה הייחודי והנוסטלגי תתפשט בתפוצה עולמית. בנוסף לכך, התקבלו מאות תגובות לסרטון בהן הביעו המגיבים את התרגשותם הרבה, כשחלק לא מבוטל מהם העידו בנוסף, כי ההאזנה לביצוע גרמה להם לדמוע, זאת על אף העובדה, כי רובם המכריע עוד לא היו בתכנון כשהלהקה התפרקה, קל וחומר כשהיא הוקמה אי שם בשנות ה-60'. 

מלבד העובדה, כי הביטלס היו הלהקה המובילה והמצליחה בעולם בעת תקופת פעילותם, בעשורים האחרונים היא נהפכה לבין-דורית, כזו שהמוזיקה שיצרה הפכה לעל-זמנית ולקלאסיקה היסטורית בכל קנה מידה.

עדכון מתאריך 12/9/23 - הודעת השגיאה לא מקרית, נראה שבסופו של דבר תביעה לזכויות יוצרים על הסרטון גרמה להסרתו מיוטיוב

ההיבט הטכנולוגי

יצירת הביצוע המחודש לשיר הנ"ל הינה ביטוי נוסף להפיכתה של הבינה המלאכותית לחלק מהותי מן שגרת חיינו. אם בעבר השימוש בה התרחש בעיקרו במגזר העסקי (בתחומי הרפואה והרכב בפרט), כיום הבינה המלאכותית נהפכה לנחלת הכלל, ויש ביכולותו של כל אדם פרטי להשתמש בה למטרותיו האישיות. 


בחודש אפריל האחרון נעשה שימוש בטכנולוגיית בינה מלאכותית דומה גם בישראל, כשדואט המשלב את קולותיהם של זוהר ארגוב ועופרה חזה המנוחים - ונקרא "כאן לעולם" - יצא אל האור.


לאן מתקדמים מכאן?

הקשר בין בינה מלאכותית (AI) וזכויות יוצרים הוא קשר מורכב ומתפתח. מערכות בינה מלאכותית מסוגלות לייצר וליצור תוכן בתחומי יצירה מגוונים, כגון - אמנות, מוזיקה וספרות, ללא התערבות אנושית, אך הבסיס ליצירה זו הינה יצירה אנושית. מכאן צפות ועולות שאלות לגבי הבעלות על יצירות אלה שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית. חוק זכויות יוצרים נועד להגן על יצירות מקוריות שנוצרו על ידי בני אנוש, אך הן החקיקה והן הפסיקה לא מעודכנות בכל האמור לתוכן שנוצר באמצעות בינה מלאכותית. חוקרי משפט וקובעי מדיניות מתמודדים עם האתגר של הגדרת בעלות על זכויות יוצרים בהקשר של בינה מלאכותית, ומבקשים להגיע לאיזון בין קידום חדשנות ויצירתיות תוך כיבוד עקרונות זכויות יוצרים מסורתיים. ככל שבינה מלאכותית ממשיכה להתקדם, נדרש יהיה לעדכן את חוקי זכויות היוצרים ולהתאימם לאתגרים הייחודיים אותם מציגים תכנים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית.

*אם יש לכם הערה, טענה או מענה לגבי המאמר שקראתם כעת, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר

אולי יעניין אתכם גם

  • עדיף מאוחר מאשר אף פעם - מודל השפה של ChatGPT משתדרג, ויאפשר לו להתבסס על מידע עדכני

    עד כה, הבעיה העיקרית (ויש אף כאלו שיאמרו היחידה) של השירות "ChatGPT" הייתה טמונה בכך, כי המידע עליו הוא מתבסס עדכני רק עד לשנת 2021, ולא מעבר. כמצוין בדף הבית של ChatGPT, הדבר עשוי להוביל לעיתים לקבלת תשובות שגויות או שאינן מדויקות, ולמצבים בהם לשירות פשוט אין את המידע הדרוש כדי לספק תשובה לשאילתא.

    בימים האחרונים פרסמה חברת OpenAI כי בעיה זו עתידה סוף סוף להיפתר וכי השירות יחל להתבסס ולפעול על פי מודל השפה GPT-4, בדומה לזה הקיים ב-"The New Bing", הדפדפן החדש מבית מיקרוסופט אותו פיתחו השתיים בצוותא.

    • תאריך 16/05/2023
    • זמן קריאה 3 דקות קריאה
  • על בינה מלאכותית, סטורי ומה שביניהם

    בחודשים האחרונים מי מבינינו שמשתמש באינסטגרם צופה (נכון לומר - נאלץ לצפות) בעלייה חדה בכמות של פרסומי סטורי ספציפיים. לא, אני לא מדבר על הסרטונים של הקאוצ'רים שבדיוק סיימו משמרת בבורגראנץ' והתפנו ללמד אותנו איך להרוויח מיליונים.

    אני מדבר על תמונות, ודיוקנים עצמיים שנוצרו על ידי יישומי בינה מלאכותית (AI - Artificial Intalagence), כדוגמת - Dall-E ו Mindjourney, והפכו לנחלת הכלל. יישומי בינה מלאכותית אלה מהווים את הדבר הבא ששוטף את כל הרשתות החברתיות, וללא ספק מובילים למהפכה בתחום, והופכים את הבינה המלאכותית לנגישה וידידותית גם לאלו שלא הכירו אותה או חששו מהשימוש בה.

     

    • תאריך 11/12/2022
    • זמן קריאה 5 דקות קריאה