הקלישאה אומרת שברק לא מכה באותו מקום פעמיים. אז היא אומרת.
רוי סאליבן הוא הוכחה חיה לכך שאכן מדובר בקלישאה, כאשר חווה על בשרו (סליחה, הייתי חייב) לא פחות מ-7 (!) פגיעות ברק. איך קרה דבר כזה?
השאירו את פרטיכם כאן! מבטיחים לא לאכול את הראש
הקלישאה אומרת שברק לא מכה באותו מקום פעמיים. אז היא אומרת.
רוי סאליבן הוא הוכחה חיה לכך שאכן מדובר בקלישאה, כאשר חווה על בשרו (סליחה, הייתי חייב) לא פחות מ-7 (!) פגיעות ברק. איך קרה דבר כזה?
סאליבן (1912-1983) מוכר על ידי ספר השיאים של גינס כבן אדם שנפגע ממכת ברק מספר הפעמים הגדול ביותר לאורך ההיסטוריה. הוא היה נשוי והתגרש מארבע נשים, כאשר יחד עם אשתו הראשונה הוא הביא ילד אחד לעולם, ושלושה עם הרביעית. הוא עבד כפקח בפארק הלאומי שננדואה הנמצא בוירג'יניה החל משנת 1936 ועד יום מותו.
חשוב לציין, כי וירג'יניה ידועה בתור מדינה בה סופות רעמים וברקים מתרחשות בתדירות יחסית גבוהה, כאשר במהלך החודשים יוני, יולי ואוגוסט מתרחשות בה בין 35 ל-45 סופות שכאלו ביום, כשבמהלך שנת 2022, הכו במדינה כ-3.5 מיליון מכות ברק. נציין גם, כי מאז שנת 1959, מכות ברק גרמו למותם של 60 אנשים בוירג'יניה, ועל פי ההערכות הובילו לפציעתם של 238 אנשים נוספים. הנתונים הללו אמנם נראים חריגים, אך בהשוואה למדינות אחרות בארה"ב כמו טקסס, אשר התרחשו בשטחה לא פחות מ-27 מיליון מכות ברק במהלך 2022, וירג'יניה נמצאת הרבה מאחור.
וירג'יניה, אחת מן המדינות בארה"ב בהן פגיעות ברקים מתרחשות בתדירות הגבוהה ביותר.
כאמור, רוי סאליבן נפגע ממכת ברק לא פחות משבע פעמים במהלך 71 שנות חייו. מכות הברק שספג הובילו לפגיעות פיזיות חמורות כגון צלקות וכוויות קשות ברגלו הימנית, בקרסול, בחזה ובבטן, זאת בנוסף לנשירת שערותיו מהגבות, הריסים והראש לאחר פגיעת הברק השנייה והחמישית. מכת הברק השביעית והאחרונה שהכתה ברוי התרחשה בשנת 1977, והשתלשלות האירועים ההזויה בה מרגישה כיאלו נלקחה מתוך סרט קומדיה.
באותו יום בשנת 77', בעת שבילה להנאתו בדיג בקרבת אגם, פגע ברק בראשו של סאליבן. כאשר ניסה לשוב למכוניתו כדי להתגונן מן סופת הברקים, הגיח לפתע דב שתקף אותו כדי לגנוב את הדג מחכתו. סאליבן התעמת עם הדוב והצליח להבריח אותו, ולטענתו זו הייתה הפעם ה-22 בחייו בה הוא נאבק עם דב, טענה הנשמעת די הגיונית בהתחשב בעובדה, כי הוא עבד במשך כמעט 50 שנים בפארק לאומי הנמצא בחיק הטבע (ככה זה בארה"ב, בארץ הוא היה מתעמת עם שלושה חברה שהדליקו נרגילה). במקרה אחר, גם אשתו של סאליבן נפגעה ממכת ברק בעת תליית כביסה בחצר ביתה, אך בפעם הזו סאליבן עצמו הצליח להמלט חזרה אל תוך הבית ללא פגע.
בסופו של יום, לאחר ששבע מכות הברק שפגעו בו לא הצליחו להכניע אותו, רוי סאליבן נמצא ירוי בביתו בשנת 1983, וההערכה היא שהוא שם קץ לחייו.
כדי ללמוד מעט על תופעת הברק, וכדי להבין עד כמה שרשרת האירועים שפקדה את סאליבן נדירה, נסתכל על כמה נתונים בנוגע לפגיעות ברק:
1. עוצמת הברק הממוצעת היא 25 אלף אמפר והיא עשויה לטפס לעד 300 אלף אמפר. לשם השוואה, בשקע ביתי ממוצע יש 10-15 אמפר.
2. אגם מריקאיבו בונצואלה הוא האזור אשר סופג את כמות הברקים הגדולה ביותר בעולם. כמות הברקים הנפרקים בזמן סערה בודדת באזור יכולה להגיע ל-44 אלף.
3. בין 6,000 ל-24,000 בני אדם במומצע מתים מפגיעות ברק בשנה ברחבי העולם.
4. כמעט 90% מקורבנות מכות הברק שורדים את הפגיעה, אך סובלים מפציעה או נכות כלשהי.
5. הסיכוי להפגע ישירות מברק הוא בערך אחד למיליון.
6. הסיכוי להפגע מברק 7 פעמים הוא אחד ל-25 נוניליון. מספר המורכב מ-25 עם 30 אפסים אחריו.
בתמונה - אדם שיש לו מזל של אחד למיליון...
אז נכון, רוי סאליבן לא היה בדיוק אדם מן השורה. הוא עבד באוויר הפתוח במשך 47 שנה, באזור בו כמות סופות הרעמים והברקים גבוהה מהרגיל, ויכול להיות שזו אחת הסיבות לסיפור חייו ההזוי, אך לאור הנתונים שהצגנו, המראים כי הסבירות שאדם יפגע ממכת ברק שבע פעמים שואפת לאפס, וכשרוי עצמו העיד שבחלק מהמקרים נראה היה כיאלו הענן ממש רודף אחריו, הרשו לנו לשער כי הסיבה להתרחשויות שפקדו את סאליבן חורגת מגבולות ההיגיון.
בחצות הליל בתאריך 31/12/1999 נעתקה נשימתם של מרבית אזרחי העולם, כשמד הלחץ והחרדה ברחובות הלך וגאה, והחשש מבאג 2000 הגיע לשיאו. כיום, תחושות דומות לאלו שוררות לקראת אירוע העתיד להתרחש בעוד כחמש עשרה שנים, בשעה 03:14 בתאריך 19/01/2038.
מה עתיד להתרחש באותו התאריך? ומה הקשר בינו לבן באג 2000? כל התשובות (ועוד) בהמשך המאמר.
על פי המחקר הפקטיבי של מכון "חקר-כלשהו", ישנם שני אנשים בלבד בכל רחבי העולם אשר קוראים את הצהרת Cookies לפני שהם מאשרים אותה.
וברצינות, כיום קבצי Cookies נמצאים כמעט בכל אתר, ועדיין ישנו שיעור לא מבוטל של אלו החושבים שמדובר בפרסומת לקונדיטוריה. במיוחד בשביל אלו, במאמר הקרוב ננסה לפשט ולהבין בדיוק על מה מדובר.
בשנים האחרונות אנו חוזים בתופעה שצוברת תאוצה - יותר ויותר סדרות וסרטים משתמשים במוזיקה כחלק מרכזי מקו העלילה. השימוש במוזיקת רקע תמיד היה קיים, אך לרוב בתור פתיח או סגיר, כאשר בקטעי הקישור היו משתמשים במנגינות ללא מילים.
בשנים האחרונות, הפסקול תופס מקום רחב הרבה יותר בעולמות הקולנוע והטלוויזיה, ובשל כך יותר אנשים נחשפים לשירים שיתכן כי לא היו מאזינים להם ביום יום. עבור חלק מהשירים, השימוש בהם כפסקול גרם לכניסתם ללב המיינסטרים או שהפך אותם לשירי קאלט בין רגע.
במאמר הקרוב, נסקור חמישה שירים שחוו הצלחה שכזו, הן שירים בעברית והן באנגלית.
זיהוי עבירת נבדל היא אחת מן המשימות הקשות ביותר עבור קווני ושופטי המשחק, ומצריכה ריכוז רב ומיומנות גבוהה. בעבר הלא רחוק, ברגע שהשופט/הקוון פספסו עבירת נבדל אשר התרחשה במהלך המשחק, לא ניתן היה להשיב את הגלגל לאחור והמהלך היה נחשב לחוקי גם במידה ותצלומי הטלוויזיה הציגו אחרת.
הרצון לדיוק בזיהוי עבירת הנבדל, היה אחד הזרזים, להגעת רוחות הקידמה הטכנולוגית למגרשי כדור הרגל בשנים האחרונות, עם כניסתה של מערכת VAR לעולם הכדורגל (שלא הייתה חפה מטעויות גם היא במשימת זיהוי עבירת הנבדל) לפני כארבע שנים. בחודשים האחרונים אותו שינוי עלה מדרגה, עם שילובה של טכנולוגיית הנבדל החצי אוטומטית (SAOT) אשר נועדה לסייע ולהקל על השופטים לקבל הכרעה מקרי נבדל גבוליים.