בחצות הליל בתאריך 31/12/1999 נעתקה נשימתם של מרבית אזרחי העולם, כשמד הלחץ והחרדה ברחובות הלך וגאה, והחשש מבאג 2000 הגיע לשיאו. כיום, תחושות דומות לאלו שוררות לקראת אירוע העתיד להתרחש בעוד כחמש עשרה שנים, בשעה 03:14 בתאריך 19/01/2038.
מה עתיד להתרחש באותו התאריך? ומה הקשר בינו לבן באג 2000? כל התשובות (ועוד) בהמשך המאמר.
קצת רקע: מה זה בכלל באג 2000? ומה היה החשש העיקרי בגינו?
נשתדל לא להלאות אתכם יתר על המידה בפרטים טכניים, אך לפני שנצלול לעומק העניין חשוב שתדעו, כי מחשבים מבצעים פעולות באמצעות חלקי מידע המאוחסנים בזיכרון שלהם, וישנן מערכות מידע רבות המתבססות ופועלות על פי זמנים ותאריכים כמו מערכות רפואיות, צבאיות או פיננסיות. יש לנו את זה? אפשר להתקדם? מעולה.
בראשית ימיו של עולם המחשוב והאינטרנט מחיר הזיכרון והאחסון היה יקר ביותר, ונעשה כל ניסיון כדי לחסוך בו על מנת להוזיל בעלויות. כחלק מכך, במערכות המידע הוקצו לרכיב התאריך שישה תווים בלבד במבנה המוכר של יום, חודש ושנה אשר הוצג כך על פני המסך - DD/MM/YY.
בשל כך, היה קיים חשש כי ברגע שהמילניום החדש יכנס לתוקף ושנת 2000 תוצג כ-00' על פי הפורמט התאריכי של אותה התקופה, המחשבים לא יצליחו לעבד ולהבין כיצד להתייחס לשנה החדשה. שכן, בשפת המחשוב 00 קטן מ-99, אך במציאות שנת 2000 הגיעה לאחר שנת 99'. בשל כך, החשש העיקרי באותה העת היה שהדבר יוביל לקריסת מערכות כללית וחוסר תפקוד מוחלט של המערכות המחשוביות, שכן כלל הנתונים התאריכיים עליהם הן מתבססות יהיו שגויים.
אין ספק שבמידה ותחזית זו אכן תממש מדובר יהיה במשבר גלובלי, שישפיע על כל תושב על פני כדור הארץ. אמנם בתקופה זו השימוש הציבורי והפרטי ברשת האינטרנט רק החל לקרום עור וגידים ועדיין לא היה נפוץ במיוחד, אך נעשה שימוש נרחב במערכות מידע במגזר העסקי והציבורי בתחומים רבים ומגוונים - מאנרגיה אטומית ועד מערכות המסייעות לניהול חיי היום יום כמו מערכות מים, חשמל ובנקאות. לפיכך, במידה ואכן תתרחש קריסת מערכות כללית, מידת הנזק העשוי להיגרם הוא עצום וחסר תקדים.

כיצד נערך העולם לקראת באג 2000?
החשש מבאג 2000 היה כלל עולמי. מרבית מדינות העולם התייחסו לבאג בכובד ראש והקצו משאבים רבים כדי להערך לקראתו בצורה המיטבית. בארה"ב לדוגמא הקים ביל קלינטון גוף הנקרא "המועצה לבעיית שנת 2000", שתפקידו היה ליצור תוכנית הגנה מפני הבאג ולהתוות דרכי התמודדות עם הנזק העשוי להגרם בעקבותיו.
בישראל, החלה ההיערכות לקראת שנת 2000 עוד ביולי 96', כששרי הממשלה המהכנת באותה העת היו אחראים למפות את כל מערכות המידע והמחשוב הרלוונטיות לתחומם, ולדאוג להחליף בהן את התוכנה הקיימת לתוכנה המותאמת לשנת 2000.
כל זאת היה רק המבוא לדריכות ולהערכות המיוחדת בליל 31 לדצמבר שנת 99', ערב כניסתו של המילניום החדש. החרדה באותה העת הייתה עצומה וההערכות בהתאם - בבתי החולים תוגבר כוח האדם, בבנקים נפסקה קבלת הקהל בנוסף להפסקת פעילותם של חלק מן הכספומטים ואפילו תנועת המטוסים הושבתה לחלוטין בין השעות 22:00 ועד 05:30. אין צורך להיות כלכלן דגול כדי להבין שצעדי התגוננות אלו, בנוסף לריכוז המאמץ שהתרחש בשנים שקדמו לשנת 2000, פגעו במסחר ובכלכלה ועלותם היתה משמעותית. עד כמה משמעותית? - סך ההוצאה העולמית בתחומי באג 2000 עמד על 311 מיליארד דולר, כש-400 מיליון דולר מתוכם הוציאה ישראל ו-129 מיליארד ארה"ב.
מה קרה בסוף?
בגדול? כלום ושום דבר. ובקטן? כלום. כל התחזיות אשר ניבאו מכת מוות המונית בבתי החולים ואת קריסתם של הבנקים היו רחוקות מלהתמשש. התרחשו מספר תקלות שוליות כמו קריסת המונים במוניות בסין והפסקת פעילותן של מכונות הימורים במסלול מרוצי סוסים בסקוטלנד, אך לא נצפו תקריות משמעותיות מעבר לכך.
אז אמנם כל רואי השחורות שניבאו כי סוף העולם יגיע בשנת 2000 שגו, אך לולא ההשקעה העצומה של מרבית מדינות העולם במעבר על החומרה והחלפת התוכנות לכאלו המתאימות לשנת 2000, ייתכן בהחלט כי היינו חוזים באסון חסר תקדים. יתרה מזו, ההכנות וההערכות לקראת באג 2000 תרמו רבות לעולם המחשוב והובילו לשדרוג חלק נרחב מן המערכות המיושנות שבמוקדם או במאוחר גם כך היה צריך לעדכן ולשנות. הלחץ והמתח סביב באג 2000 הוביל לעבודה משמעותית ומאומצת כדי להספיק לעדכן את המידע בזמן, ובשל כך, בתוך תקופה של חמש שנים לערך חל זינוק מטאורי ביכולת המחשוב העולמיות.

נהגי המוניות הפסידו כמה שקלים בגלל הבאג.
מהו באג 2038? וכיצד יש להערך לקראתו?
באג 2038 עתיד להתרחש בתאריך 19/01/2038. הסיבה לכך היא שהזמן נספר ומחושב במרבית מערכות ההפעלה החל מהראשון לינואר 1970 (זמן יוניקס), וישנן מערכות מסוימות כדוגמת הגרסה בעלת 32 הסיביות (במידה ובתיכון הייתם במגמת מחששה אל דאגה, הוספנו לכם קישור לעמוד הויקיפדיה הרלוונטי כדי שלא תשארו מאחור) בהן כמות הזמן המרבית אשר יכולה להיספר על ידי המערכת היא 2.1 מיליארד שניות. תקופת הזמן הזו תגיעה לקיצה באותו תאריך בשנת 2038, בשעה 03:14. באותה נקודת זמן, השנה במחשבים הנושאים את אותן מערכות הפעלה תהפוך ל-1901, והדבר אמור להוביל לקריסת מערכות בדומה לזו שהייתה צפויה בבאג 2000. אמנם כיום לא נעשה פיתוח ושימוש במערכות ההפעלה בעלות 32 סיביות, אך אלו עדיין קיימות בשוק, במחשבים הפועלים בעזרת Windows XP לדוגמא.
איך נערכים לקראת באג 2038? כרגע, אין איזשהו פתרון קסם וההכנה העיקרית לקראת הבאג טמונה בעיקרה בבסיס של עולם המחשוב - התפתחות וקדמה. הרי הסיכוי שבשנת 2038 יתרחש שימוש במערכות הפעלה בעלות 32 סיביות נמוך עד לא קיים, וההערכה היא שמרבית הארגונים הפרטיים והציבוריים יעברו עד אז למערכות הפעלה מתקדמות הרבה יותר.
ישנו דמיון מסויים בין באג 2000 לבאג 2038. בשניהם הבאג נבע בשל שימוש בטכנולוגיה מיושנת, שלא התאימה את עצמה לקצב ההתקדמות המטאורי של עולם המחשוב והטכנולוגיה. עם זאת, ניתן לראות כי הלקחים והמסקנות שהופקו כתוצאה מההכנה לבאג 2000 אכן מיושמים בפועל, וכיום עדכון והתאמת מערכות המידע מתבצע בתכיפות גבוהה הרבה יותר, ובזכות כך החשש מפגיעה משמעותית בעקבות באג 2038 כמעט ואינו קיים.

שנת 2038, עוד חמש עשרה שנה של ציפייה מחכות לנו.