זיהוי עבירת נבדל היא אחת מן המשימות הקשות ביותר עבור קווני ושופטי המשחק, ומצריכה ריכוז רב ומיומנות גבוהה. בעבר הלא רחוק, ברגע שהשופט/הקוון פספסו עבירת נבדל אשר התרחשה במהלך המשחק, לא ניתן היה להשיב את הגלגל לאחור והמהלך היה נחשב לחוקי גם במידה ותצלומי הטלוויזיה הציגו אחרת.
הרצון לדיוק בזיהוי עבירת הנבדל, היה אחד הזרזים, להגעת רוחות הקידמה הטכנולוגית למגרשי כדור הרגל בשנים האחרונות, עם כניסתה של מערכת VAR לעולם הכדורגל (שלא הייתה חפה מטעויות גם היא במשימת זיהוי עבירת הנבדל) לפני כארבע שנים. בחודשים האחרונים אותו שינוי עלה מדרגה, עם שילובה של טכנולוגיית הנבדל החצי אוטומטית (SAOT) אשר נועדה לסייע ולהקל על השופטים לקבל הכרעה מקרי נבדל גבוליים.
אז איך הטכנולוגיה עובדת?
את המידע אשר נציג בפיסקה הקרובה כנראה שרובכם מכירים, אך עבור הפחות מחוברים שביניכם, הנה סיכום קצר בנוגע למהות ולדרך הפעולה של הטכנולוגיה החדשה -
טכנולוגיית הנבדל החצי אוטומטית, נושאת את שמה בשל העובדה, כי השופט צריך לאשר את פסיקתה של המערכת, ומעבר לכך היא עובדת באופן עצמאי ואוטומטי לחלוטין. המערכת פועלת בעזרת עשרות מצלמות ייעודיות הממוקמות בתחתית גג האצטדיון אשר עוקבות אחר תזוזתם ופעילותם של הכדור ושל השחקנים, ומכסות כל פינה על גבי המגרש.
בנוסף, בתוך כדור המשחק מושתל חיישן מדידה אינרציאלי המשדר מאות אותות בכל שנייה, ובכך מתקבלת תמונה מדויקת המציגה את רגע נקודת היציאה של הכדור מהשחקן המוסר, ואת מיקום השחקן המקבל בעת המסירה.
בעזרת אותם נתונים שהתקבלו המערכת יוצרת קו נבדל אחיד ואמין במאת האחוזים, המוצג על גבי מסכי האצטדיון והטלוויזיה כהנפשה תלת מימדית, המראה את מיקומם של כלל איברי גוף של השחקנים אשר היו מעורבים במהלך.
היכן וכיצד השתמשו בטכנולוגיה עד כה?
שימוש הבכורה במערכת SAOT במשחק תחרותי התרחש בחודש אוגוסט האחרון, בסופר קאפ האירופאי בין ריאל מדריד לאיינטרכט פרנקפורט. בהמשך, נעשה שימוש בטכנולוגיה זו גם במהלך משחקי ליגת האלופות בעונת 2022/23.
בליגות המקומיות לעומת זאת המערכת טרם שולבה במלואה, וכיום נעשה בה שימוש אך ורק בליגה האיטלקית. ההטמעה הראשונית של טכנולוגיית הנבדל החצי האוטומטית באותה הליגה התרחש בשלהי חודש ינואר האחרון, במשחק בין בולוניה לספציה שהתרחש כחלק מן המחזור ה-20 בסריה א' (הליגה הראשונה באיטליה). ההתאחדות האיטלקית השקיעה רבות בהטמעת המערכת והתקנתה ובאיצטדיונים השונים ברחבי המדינה, כשעל פי ההערכות עלות צעד זה עמדה על יותר ממיליון אירו.
כל זאת היה רק הפרומו לבאזז העולמי שנוצר סביב המערכת בעקבות השימוש בה במהלך משחקי המונדיאל האחרון בקטאר. אותו צעד הפך את מערכת SOAT לשם מוכר בכל בית (זאת על אף העובדה כי הוא לא קליט במיוחד), זאת בדומה לתופעה שהתרחשה במהלך מונדיאל 2018, כשמערכת VAR נכנסה לחיינו בסערה, וכיום כמעט ובלתי ניתן לדמיין את משחק הכדורגל בלעדיה. במשחק הפתיחה של אותו המונדיאל נרשם רגע היסטורי קטן, כשבדקה השלישית של המשחק בין אקוודור לקטאר, לראשונה נפסל שער בעזרת טכנולוגיית הנבדל החצי אוטומטית.

המונדיאל בקטאר הכניס את המערכת למיינסטרים.
כיצד מערכת SOAT עתידה להשתלב בעולם הכדורגל בעתיד?
דיווחים אשר מתקבלים בשבועות האחרונים ממספר אמצעי תקשורות ברחבי העולם טוענים כי קברינטי לה-ליגה מעוניינים גם כן להטמיע את המערכת במגרשים בספרד, וכי ברצונם לעשות כך כבר בעונה הקרובה (2023/24). לעומת זאת, הנהלת הפרמייר ליג (שלדעת רבים היא הליגה הטובה והמובילה בעולם כיום) לא מתכוונת לעת עתה להשתמש במערכת SOAT, זאת בשל ויכוחים מהותיים בין גורמים שונים בעולם הכדורגל האנגלי בנושא עבירת הנבדל, המתמקדים בעיקרם באי ההסכמות לגבי חלקי הגוף אשר כלולים בעבירת הנבדל על פי החוק.
בישראל לא צפוי להיעשות שימוש במערכת טכנולוגיית הנבדל החצי אוטומטית בזמן הקרוב (תראו מופתעים), זאת בעיקר בשל העלות הגבוהה הכרוכה בהתקנתה. עד שיצטמצמו להם הפערים הכלכליים, יסתפקו ויסתמכו בליגת העל על מערכת VAR שתסייע לשופטים להכריע מקרי נבדל גבוליים, זאת על אף העובדה, כי היא לא תמיד עושה את עבודתה נאמנה.

האם המערכת תוטמע בליגה הספרדית בעונה הבאה?
לסיכום
שילוב מערכת SOAT בעולם הכדורגל אמור להבטיח, כי תהליך השיפוט בעת המשחק יהיה חף מטעויות אנוש. עם זאת, ברחבי העולם נשמעים קולות רבים הטוענים, כי זהו צעד נוסף בדרך להפיכתו של הענף לטכנולוגי ורובוטי לחלוטין, ולחסר כל רגש ורומנטיקה.
אז מה דעתכם? האם השימוש במערכת אכן הכרחי? או שמא יש לשמר את אחד האספקטים האותנטיים האחרונים שנשארו במשחק הכדור הפופולרי בעולם?