כבר במערכת ההפעלה הראשונה שהופצה על ידי "Microsoft" בשנת 1990 - "Windows 3.x" שולבו מספר משחקים כמו שח ודמקה.
במאמר הקרוב נתמקד בשלושה מן המשחקים אשר היו חלק מהגרסאות "Windows XP" ו-"Windows 7", אשר זכו להכרה גלובלית והפכו לנכסי צאן ברזל.
סוליטר
בניגוד לדעה הרווחת, סוליטר אינו שם של המשחק עצמו, אלא כינוי לכל משחק קלפים שמשוחק לבד, ואילו המשחקים המוכרים מ-Windows נקראים - "קלונדייק" ו-"ספיידר סוליטר". לא ידוע במדויק מה הוא מקורו של המשחק, אך הרישומים המוקדמים ביותר בהם הוא הוזכר מתועדים לסוף המאה ה-17 ברחבי צפון אירופה וסקנדינביה.
בארה"ב ההתייחסות הראשונה שנצפתה בהקשר למשחק התרחשה בשנת 1870, כאשר המשחק היה חלק מאוסף של שלושים משחקי קלפים שראו אור באותה השנה. המשחק סוליטר הוא חלק ממערכות ההפעלה של "Microsoft" מ-1990 ועד היום, כשלצד זאת גם המשחק ספיידר סוליטר לוקח חלק במערכת ההפעלה החל מ-"Windows 98"
איך משחקים ומה ההבדל בין שתי הגרסאות?
א. ספיידר סוליטר -
המשחק נפתח עם עשרה קלפים חשופים בעשר ערימות שונות, והמטרה היא להסיר את כל הקלפים משולחן המשחק, בעזרת יצירת סדרות הבנויות בסדר יורד מהמלך לאס. בעת הרכבת הסדרות אין חשיבות לצבע הקלף או לצורתו, אלא רק לערכו.
במידה ולא נותרו עוד מהלכים אפשריים ניתן ללחוץ על החפיסה המופיעה מטה, ולקבל קלף נוסף לכל ערמה. המטרה הסופית של המשחק היא לקבץ את כל הקלפים לסדרות בזמן הקצר ככל האפשר.
ב. קלונדייק -
הרעיון במשחק זה דומה בבסיסו לנמצא במשחק הספיידר סוליטר, אך כללי המשחק בו מסובכים מעט יותר. לכן, במקום להתיש ולהלאות אתכם בפרטים מיותרים מצורף ממש כאן קישור לעמוד בויקיפדיה, המסכם את כל מה שצריך לדעת לגבי משחק הקלונדייק.
בתחילה, המשחק פותח על ידי Microsoft כדי לעזור למשתמשי מערכת ההפעלה לתרגל את השימוש בעכבר. לכן, ההצלחה העצומה שלה זכה המשחק הייתה מפתיעה ביותר.
סוליטר הפך לשם דבר בעולם משחקי הקלפים, ועד היום מתרחשים טורנירים בהם מתחרים בניהם אנשים מכל רחבי העולם במשחק, כשבחלקם מוצע פרס כספי שלעיתים מגיע לסכומים הקרובים ל-100 אלף דולרים.
אם כך, במידה ונשים לרגע בצד את העובדה, כי המשחק פגע בפרודקטיבות של מיליוני עובדים ברחבי העולם (הערכה גסה של מערכת האתר), בהחלט ניתן להגדיר את המשחק כהצלחה.

הסדרות אותן תצטרכו להרכיב כדי לסיים את המשחק בגרסת הסוליטר "קלונדייק".
המשחק הצטרף לראשונה למערכת ההפעלה "Windows 3.11" אשר ראתה אור בשנת 1990. על אף הדעה הרווחת, כי Microsoft היא זו שפיתחה את המשחק, חברת הוידיאו הבריטית "Eurogames" טוענת שהמשחק מבוסס על משחק שיצרה בשם "Mined-ut" (אנחנו משאירים לכם כאן קישור להורדה כדי שתחליטו בעצמכם, אתם ילדים גדולים).
שולה המוקשים היה חלק מכלל מערכות ההפעלה עד שנת 2012 עם יציאתו של Windows 8 לאור. כיום, ניתן לשחק בו רק באמצעות הורדה חיצונית מהחנות של Microsoft.
איך משחקים? -
המשחק נראה פשוט מאוד, אך הוא מורכב מלוגיקה וחישובים מתמטיים מתקדמים ביותר. עם פתיחת המשחק יוצג מסך מלא בריבועים במילוי צבע אפור, כאשר מתחת לחלקם ישנם מספרים ולחלקם מוקשים. בעת לחיצה על אחד הריבועים, המילוי מוסר ואנחנו נוכל לראות מה נמצא תחתיו. במידה ונחשף לפנינו מספר הדבר מצביע על מספר המוקשים הנמצאים סביבו, ובמידה ונחשף לפנינו מוקש - המשחק נגמר. מטרת המשחק היא לחשוף את כל המשבצות שאינן מכילות תחתיהן מוקשים בזמן הקצר ביותר.
השפעה -
המשחק מהווה מעין ביטוי לבטלה וחוסר מעש, ומוזכר לעיתם בסדרות ובסרטים, וזכור במיוחד מאזכורו בסרט המצליח "אפס ביחסי אנוש" בו המשחק היווה חלק משמעותי מקו עלילה מסויים (לא נעשה ספויילרים פה לכולם, לכו לראות).
בנוסף, מתקיימות גם תחרויות וטורנירים חובקי עולם, בה מתחרים אלפי אנשים במשחק שולה המוקשים. מי שמחזיק בשיא לפתירת שלוש הרמות של המשחק - מתחילים, בינוניים ומומחים, הוא הסיני Ze-En JU, שפתר כל אחת מהגרסאות ב- 0.49 שניות, 5.80 שניות ו-26.59 שניות בהתאמה.

ילדי שנות ה-90 וה-2000 לבטח מדמיינים כרגע את עודד מהפיג'מות אומר: "פליפררררר". אין ספק, כי הסדרה סייעה לקהל הצעיר להכיר את המשחק, אבל העובדות מלמדות שההיסטוריה שלו התחילה הרבה לפני שהפיג'מות עלתה לאוויר.
Pinball מבוסס על משחק מזל שהיה נפוץ באירופה במאה ה-19, במהלכו היו זורקים כדור ברזל במורד קרש עץ שבסופו נמצאים מסמרים, ומהמרים לאיזה חור הכדור יכנס (בקיצור, רולטה Low cost).
אז איך Pinball הפך למשחק שאנו מכירים כיום? בעת שהמשחק החל להיות נפוץ בארה"ב במהלך שנות ה-40, הרשויות אסרו על השימוש בו בשל העובדה, כי מדובר במשחק מזל. כדי להתגבר על האיסור, הוספו לקרש העץ שני מנופים (הפליפרים), בשל כך, השימוש במשחק שב להיות חוקי ובגלגולו השני הגיע לקהל יעד רחב הרבה יותר, כשבשנות ה-70' וה-80' היה הפליפר אורח קבע בכל Arcade.
השימוש במכונות המשחק הפיזיות הלך ופחת עם התפתחות הטכנלוגיה בשנות ה-90, במהלכן פותחה למשחק גרסת אנימציה שהתווספה למערכת ההפעלה "Windows 95". המשחק חדל להיות חלק ממערכת ההפעלה עם סיום פעילותה של מערכת ההפעלה "Windows XP" בשנת 2014, בשל קשיים טכניים בהעברת המשחק אל מערכת ההפעלה החדשה שפותחה - "VITSA".
איך משחקים? -
מאוד פשוט, לאחר שיגור כדור על ידי קפיץ וירטואלי, יש לפגוע בכמה שיותר אובייקטים הנמצאים על שולחן המשחק, וככל שפוגעים ביותר שכאלו צוברים יותר נקודות.
בנוסף, יש לנסות למנוע את כניסתו של הכדור אל החור שבין שני הפליפרים, משום שהדבר נחשב כפסילה ובמידה ותצברו שלוש כאלו הדבר יבשר על תום המשחק.
בעזרת לחיצה על מקשי החיצים ימין שמאל ניתן להזיז את את הפליפרים ובכך לנסות להשאיר את הכדור בתחומי המגרש.
השפעה -
גם ב-Pinball מתקיימות תחרויות חובקות עולם, המאורגנות על ידי לא פחות מהתאחדות שחקני ה-Pinball העולמית. ההתאחדות מקיימת את אליפות העולם בפליפר אחת לשנה מזה 18 שנים.
אלוף העולם הנוכחי הוא Escher Lefkoff האמריקאי, שהגיע לניקוד של 1657 באליפות האחרונה. בנוסף, לצד הצלחתו הדיגטלית של המשחק, מכונות הפליפר הפכו בעיקר לפריטי וינטג' בשנים האחרונות, וכיום קיימים מוזאוני פליפר במקומות רבים ברחבי העולם אשר מוצגים בהם מכונות משחק ממגוון סוגים ודגמים.

פליפר, הגרסה האינטרנטית.
המשחקים אשר היו כלולים במערכות ההפעלה של Windows לאורך השנים שברו את תקרת הזכוכית שלהם, ללא שום כוונה לעשות כך. אמנם Microsoft התכוונו שהם ישמשו על מנת להעביר את הזמן, מקסימום ככלי לרכישת מיומנות כלשהי בעבודת המחשב, אך בפועל המשחקים הללו הפכו לסנסציה של ממש, כשקהילה רחבה של אנשים משחקת בחלקם עד היום, לעיתם אף באופן תחרותי. מי מכם שנתקף בפרץ נוסטלגיה במהלך קריאת הכתבה, וחשקה נפשו לשחק באחד מן המשחקים, יוכל ללחוץ על הקישור המופיע לצד שמו של אותו המשחק ולהוריד אותו בקלות מהחנות של Microsoft. תהנו!