בהכרזה פורצת דרך, אילון מאסק חשף ביום שני 29/1/24, כי המטופל האנושי הראשון עבר הליך השתלת שבב חלוצי במוחו שפותח על ידי המיזם שלו - Neuralink. גילוי זה מסמן קפיצת מדרגה משמעותית בתחום מדעי המוח ואינטראקציה בין אדם למחשב.
לאחר שנים של מאמצים ולא מעט מכשולים, Neuralink יזמה גיוס חולים לניסוי קליני בעקבות אישורים שקיבלה הן ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). מוקד המאמץ של Neuralink הוא יצירת מכשיר מהפכני המכונה ממשק מוח-מחשב (BCI).
מאסק ביטא זמן רב את שאיפתו הגדולה - אותה הוא מיישם באמצעות Neuralink - לטפח מערכת יחסים הרמונית בין האנושות לבינה מלאכותית, השלב הראשוני הוא מתן אפשרות לאנשים עם שיתוק לתפעל סמן או מקלדת באמצעות דחפים עצביים מהמוח. הכוונה לאלו הסובלים מקוודריפלגיה (שיתוק בארבע הגפיים), כתוצאה, למשל, מטרשת צדדית אמיוטרופית (ALS).
למרות שציון דרך זה אולי לא מבשר את המיזוג הממשמש ובא של אינטלקט אנושי עם בינה מלאכותית, אין ספק שהוא מייצג נקודת ציון חשובה במסלול של טכנולוגיית BCI.
חלק מרכזי בהליך הוא רובוט, שלמעשה מנתח עצמאית והונדס בקפידה כדי להשתיל במדויק את המכשיר באזור הבקרה המוטורית של המוח. לאחר ההשתלה, המכשיר בגודל מטבע לוכד ומעביר אותות עצביים בצורה אלחוטית לאפליקציה נלווית ומאפשר פענוח בזמן אמת של האותות הללו.
ההכרזה של מאסק רמזה על תחזית מעודדת, כאשר המטופל "מתאושש היטב" ותוצאות מוקדמות מציגות זיהוי מבטיח של נוירונים. עם זאת, הדרך קדימה מחייבת סבלנות, שכן חודשים של שיקום והכשרה הכרחיים למיצוי מלוא הפוטנציאל של ה-BCI.

קרדיט: חשבון X אילון מאסק
מעטה הסודיות סביב מיקום הניסיון של Neuralink וספירת המשתתפים רק מוסיף לסקרנות למיזם פורץ דרך הזה. בעוד שהפרטים הידועים כמעט ואינם בנמצא, הציוץ הייחודי של מאסק משמש מגדלור והוא למעשה פיסת המידע היחידה שיש על הפרויקט במצבו הנוכחי.
למרות שציון דרך זה אולי לא מבשר את המיזוג הממשמש ובא של אינטלקט אנושי עם בינה מלאכותית, אין ספק שהוא מייצג נקודת ציון חשובה במסלול של טכנולוגיית BCI.