את בוקר שישי האחרון פתחתי בביקור בבירת הקולונריה של ימינו - בנדיקט קריית עקרון. כל מבוקשי היה להגיע אל הסניף, להתיישב בשולחן ולאכול פנקייק מושחת. הזמנתי מהמלצר החביב פנקייק בייגלה מלוח, והמתנתי בסבלנות עד שיגיע.
לאחר שחלפו 12 דקות (ספור און דה ספוט) מייגעות, הפנקייק הונח על שולחני. הסטתי מבט כדי להודות למלצר שלקח ממני את ההזמנה, אך הוא כלל לא היה באזור. מעט מבולבל השפלתי מבט, וראיתי שמי שהגיש לי את הפנייקיק היה לא פחות מאשר רובוט. מייד נתקפתי שאלות רבות - ממתי רובוטים הפכו להיות מלצרים לכל דבר ועניין? למה אף אחד לא עדכן אותי? ולמה לעזאזל יש רובוט בקריית עקרון?!
בשנים האחרונות, חזינו כיצד טכנולוגיות שונות משתלבות בעולם המסעדנות: מהזמנות מראש דרך אפליקציות, דרך תשלום אלקטרוני, ועד למשלוחים באמצעות רחפנים. בחלק מהמדינות בעולם אף קיים חידוש נוסף - מלצרים ומארחים רובוטיים. הרעיון של רובוטים במסעדות אינו חדש, כשבסין למשל ישנה מסעדה המתופעלת ומתוחזקת על ידי 20 רובוטים שמבשלים, מגישים ואף מבדרים את הלקוחות, ובארה"ב ישנה מסעדה בה האוכל נוצר באמצעות מדפסת תלת מימד.
במהלך השנים האחרונות החלו להיעזר ברובוטים גם במסעדות שונות בישראל, כשב-2019 חברת ONE robotix ייבאה לראשונה "רובוט מלצרי" אל ארץ הקודש. הרובוט BellaBot מתבסס על טכנולוגיית בינה מלאכותית, וביכולתו לנווט בחלל החדר באופן עצמאי, להתחבר ל-WiFi, לדבר ב-10 שפות (כשעברית אינה אחת מהן) ולהביע רגש ואמוציות. הרובוט יכול להגיש עד 10 מנות בבת אחת ולהסיט את המדף לגובה המתאים לשולחן.
הרובוט הישראלי
במהלך שנת 2020 השיקה חברת Unlimited Robotics "רובוט מלצרי" שפיתחה, שהיה לרובוט הישראלי הראשון שנוצר עבור מטרה זו. עם זאת, שני הרובוטים הנפוצים כיום (ראנרבוט ו-Temi) פותחו ויוצרו בשנת 2021 על ידי חברת ONE robotix ומעבדת ההנדסה של אוניברסיטת בר אילן. כיום נעזרים ברובוטים אלו במסעדות שונות ברחבי הארץ, ביניהן - קפה גרג, ביגה ובנדיקט. ראנרבוט ו-Temi מחזיקים ביכולות שונות ומגוונות, המאפשרות להם לשמש הן כמארחים והן כמלצרים, ובכך הם עונים על צורך מהותי והכרחי עבור בעלי מסעדות רבים.

מסעדות רבות בישראל החלו להעזר ברובוטים.
איך הם פועלים?
רוב הרובוטים אשר משמשים כמארחים ומלצרים במסעדות ברחבי העולם משלבים בתוכם מספר טכנולוגיות ייחודיות המאפשרות להם לבצע את המשימות הנדרשות. בדר"כ, הרובוט מחובר ל-WiFi או Bluetooth של מערכת הניהול של המסעדה, שמצידה משדרת ושולחת לו הנחיות ברורות באופן ידני (לאיזה שולחן יש להגיש את הרביולי, היכן להושיב את המשפחה שנכנסה כעת וכדומה).
הרובוט משתמש בחיישני בלייזר כדי לזהות מכשולים ואנשים העלולים להפריע לו בדרכו. בנוסף, הוא משתמש במצלמות מתקדמות לזיהוי חפצים אותם הוא צריך לאחוז ולהגיש, ולרוב יש ביכולותו גם לדבר או להשמיע קולות המבטאים את מצב הרוח שלו או את בקשותיו מן הלקוחות.

האם בעוד כמה שנים התמונה הזו תראה בידיונית? בהחלט יתכן.
המשמעות לגבי שוק המסעדנות והמלצרות
המטרה העיקרית של הימצאות הרובוטים במסעדות היא שיפור היעילות ואיכות השירות. אין ספק, כי הרובוטים עדיפים במובנים רבים על עובדים אנושיים, כשביכולתם לעבוד במשמרות ארוכות ללא צורך בהפסקות, הם לעולם לא יעדרו מן העבודה והכי חשוב - אין צורך לשלם להם שכר. בכך, מספקים הרובוטים פתרון אידיאלי למסעדנים, אשר מתקשים לגייס עובדים לאותם תפקידים מאז פרוץ מגפת הקורונה.
השאלה הנדרשת היא - איך יתכן שאם זהו המצב, עדיין ישנם מלצרים אנושיים? כפי שראינו, הרובוטים טרם מוסמכים לחלוטין לבצע פעולות באופן עצמאי, והם מתבססים על ההנחיות של הגורמים אנושיים במסעדה. לכן, אין ספק, כי בעתיד הקרוב אנו צפויים להמשיך לקבל שירות אנושי ורחב לב, אך אל תהיו מופתעים אם בביקור הבא שלכם בבנדיקט בעוד כ-15 שנים, את הפנקייק כבר יהפוך עבורכם רובוט.